CSRD

Hoe je er nu klaar voor bent!

La CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) is zonder twijfel een van de meest urgente kwesties waar bedrijven vandaag de dag mee te maken hebben. Deze Europese richtlijn verplicht bedrijven om op een transparante en gestandaardiseerde manier te rapporteren over hun sociale en milieueffecten. Maar de CSRD heeft niet alleen betrekking op grote beursgenoteerde bedrijven: hij wordt geleidelijk aan ook toegepast op duizenden kleine en middelgrote bedrijven, waaronder bedrijven die niet beursgenoteerd zijn. Het is dus van vitaal belang dat u zich nu begint voor te bereiden, zodat u deze belangrijke transformatie niet mist.

Wat is CSRD?

La CSRDdie in januari 2023 van kracht wordt, herdefinieert de regels voor duurzaamheidsrapportage. Bedrijven moeten nu gedetailleerde rapporten opstellen over hun prestaties ESG (Milieu, Sociaal en Bestuur). In tegenstelling tot zijn voorganger, de NFRDDe CSRD verruimt het toepassingsgebied en legt hogere transparantienormen op.

Wat zijn de doelstellingen van het CSRD?

  • Transparantie verbeteren Meer vergelijkbare en gestandaardiseerde informatie verstrekken over de acties van bedrijven op het gebied van duurzaamheid.
  • Verantwoordelijkheid versterken Bedrijven moeten hun keuzes op het gebied van duurzaamheid rechtvaardigen en aantonen hoe hun activiteiten van invloed zijn op de maatschappij en het milieu.
  • Investeringen richten op duurzaamheid Investeerders zijn steeds meer op zoek naar bedrijven die zich inzetten voor een duurzame ontwikkelingsstrategie.

Waarom is de RVO van toepassing op alle bedrijven, inclusief niet-beursgenoteerde kmo's?

Hoewel de CSRD in de eerste plaats gericht is op grote bedrijven en beursgenoteerde KMO's, zal het ook een impact hebben op grote gevolgen voor alle bedrijvenZelfs degenen die er op korte termijn niet direct mee te maken hebben. KMO's zullen immers geleidelijk in dit regelgevend kader worden geïntegreerd.

Waarom moeten kmo's zich nu gaan voorbereiden?

  1. Druk van klanten en partners Steeds meer grote bedrijven vragen om ESG-informatie van hun partners en leveranciers, waaronder MKB-bedrijven. Als uw bedrijf deze gegevens niet kan leveren, loopt u het risico zakelijke kansen mis te lopen.
  2. Verwachtingen van investeerders Zelfs als je bedrijf niet beursgenoteerd is, zullen potentiële investeerders er zeker van willen zijn dat je voldoet aan de duurzaamheidsnormen. Bezoek ESG-rapportage wordt een belangrijk element in je aantrekkingskracht.
  3. Toekomstige regelgeving De regelgevers zouden de rapportageplicht de komende jaren kunnen uitbreiden naar niet-beursgenoteerde kleine en middelgrote ondernemingen. Door je nu voor te bereiden, kun je anticiperen op deze veranderingen en dure aanpassingen op het laatste moment voorkomen.

CSRD: een strategische kans, niet alleen een verplichting

Zie CSRD niet alleen als een wettelijke beperking, maar ook als een kans om een verschil te maken. strategische kans. Dit is hoe CSRD uw bedrijf kan transformeren:

  • Transparantie en vertrouwen vergroten Uw stakeholders (klanten, investeerders, partners) verwachten meer transparantie op het gebied van duurzaamheid. Strenge rapportage versterkt uw geloofwaardigheid.
  • Risico's verminderen Door ESG-criteria in je strategie te integreren, identificeer en verminder je de risico's op het gebied van milieu, maatschappij en goed bestuur die je prestaties op lange termijn kunnen beïnvloeden.
  • Versterk uw concurrentiepositie Bedrijven die zich inzetten voor duurzame praktijken trekken steeds meer klanten en investeerders aan. Door te voldoen aan de CSRD wordt u een belangrijke speler in de overgang naar een duurzame economie.

Hoe kun je je nu voorbereiden?

Rapportage over duurzaamheid kan ingewikkeld lijken, vooral voor kleine en middelgrote ondernemingen die nog geen ESG-monitoringsystemen hebben opgezet. Hier zijn een paar stappen om nu te beginnen:

  1. Instrumenten voor het verzamelen van ESG-gegevens implementeren : Het is essentieel om je CO2-uitstoot, energieverbruik, diversiteit binnen je teams en vele andere relevante indicatoren in de gaten te houden.
  2. Train je teams Uw werknemers moeten de uitdagingen van CSRD begrijpen en de nieuwe rapportagemethoden onder de knie krijgen.
  3. Analyseer uw risico's en kansen Identificeer gebieden waar je bedrijf de negatieve impact op het milieu en de maatschappij kan verminderen en grijp kansen die gekoppeld zijn aan duurzaamheid.
  4. Samenwerken met je partners Betrek je partners en leveranciers bij dit proces om ervoor te zorgen dat de rapportage volledig is en voldoet aan de vereisten.

Multios ondersteunt u bij de overgang naar CSRD

Op MultiosWe begrijpen de uitdagingen van het naleven van de CSRD, in het bijzonder voor SMES die nog geen ESG-rapportagesysteem hebben. Daarom bieden we oplossingen op maat en persoonlijke ondersteuning om je te helpen bij deze cruciale overgang.

Hoe Multios u kan helpen:

  1. ESG tools voor gegevensbeheer Onze softwareoplossingen centraliseren alle gegevens met betrekking tot uw milieu- en sociale effecten, zodat u een duidelijk, bruikbaar overzicht krijgt van hoe u aan de CSRD-eisen kunt voldoen.
  2. Controle en diagnose We analyseren uw huidige werkwijzen, identificeren hiaten en stellen een actieplan op om te zorgen dat u voldoet aan de richtlijn.
  3. Persoonlijke ondersteuning We trainen je teams in het verzamelen en verwerken van ESG-gegevens en adviseren je over de best practices.
  4. ERP-oplossingen voor KMO's Onze tools automatiseren het verzamelen van gegevens die nodig zijn voor rapportage en optimaliseren tegelijkertijd uw interne processen. Zo kunt u zich concentreren op uw kernactiviteiten en tegelijkertijd voldoen aan de nieuwe wettelijke vereisten.

La CSRD vormt een beslissend keerpunt voor bedrijven van alle groottes, al dan niet beursgenoteerd. Anticiperen op deze veranderingen en je er nu op voorbereiden is essentieel om de levensvatbaarheid en het concurrentievermogen van je bedrijf op de lange termijn te garanderen.

Op MultiosWe staan klaar om je te ondersteunen bij deze overgang, zodat je deze nieuwe vereisten met vertrouwen en een gerust hart kunt aanpakken.  

Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe wij u kunnen helpen uw bedrijf voor te bereiden op een transparantere en duurzamere toekomst. : Contacten

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site is beveiligd met reCAPTCHA en het Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

nl_BENederlands (België)